CEVİZ NASIL EKİLİR
CEVİZ NASIL EKİLİR

Önce ceviz ekeceginiz yeri güçlü bir traktörle tek pullukla Temmuz Ağustos aylarında derin kirızma yapılır. Sonbahar yağmurları başladığında Ekim ayı içinde patlatma veya pullukla tekrar toprak surülur Kasırn ayı sonunda açık koklu fidanların sökülmesiyle fidanını alıp ekilir.

Fidanları ekerken önce kök budaması yapılır yani kazık kokU ucundan tahriş olan yeri kesilir saçak kökler 15e uçlarından kesilir. Ekerken bel kureği ile çukurlar fidanın büyüklüğüne göre açılır ve fidanın aşı yeri toprağın üzerinde kalacak şekilde itinayla tavlı, güzel topraklarla doldurulur. Fakat istenilirse çukurlar açıldığında çukurlara yanmış ahır gübresi ve leonardit yarımşar kilo gibi konulabilir. Ekim bittikten sonra Mart ayının sonlarında fidanlan 50 - 60 cm'den kesilmeli ve kesilen yere sutut surülmeli.


FİDANLARIN BAKIMI

ilkbahar geldiğinde Mayıs ayının ilk haftası fidanların dipleri nemli olsalar dahi hafif şekilde bir kase şeklinde açılarak 70 - 80 gr. 20 20 20 dengeli gübre açılan çukura saçilır ve yeterince sulanır, sulamadan bir yada iki gun sonra açılan çukurlar çapalanarak kapanır.

Bu uygulama Mayısın son haftası tekrarlanmalı gözlerin uyamnadan önce borda bulamacı (göztaşı) yapılmalı fidan sürgünleri büyümeye başladığında m.22 ve iç kurdu ilacını karıştırarak tulumbayla ilaçlanır ilaç hazırlanırken uygulanan doz iyi ayarlanmalıdır. Ilaçlanma 3 haftada bir tekrarlanmalı, ilaçlamalarda hep aynı ilaçlar yerine kocide 2000 ve M.45 gibi ilaçlarda dönüşümlü olarak uygulanmalıdır. Havaların ısınmasıyla sulamada en az 10 gun arayla sulanmalı fakat her sulamada gübre verilmez bir sulamada gübre verilir bir sonraki sulamada verilmez.


YETİŞKİN CEVİZ AĞÇLARINDA UYGULAMA

Önce toprak analizi yapılır ve gübreleme buradan çıkan sonuçlara gore yapılır daha küçük agaçlarda kışa girerken Ekim ayırıda yanmış ahır gübresi verilmeli ve toprakla karışım sağlanmalı. Bahçe sürülürken derin sürüm yapılmamalı yetişkin ceviz bahçesinin ilaçlama zamanlarını iyi bilinmelidır. Mesela ilkbaharda ve sonbaharda borda bulamacı (göztaşı) mutlaka yapılmalı ağaçlarda filizler gelişmeye başladığında ilk önce M.22 ile ilaçlanmalı ilkbahar yagmurlarından sonra mutlaka hemen ilaçlanmalı. Ilaç atıktan sonra eğer iki hafta geçmiş ise ve havanın yağmurlu olduğu söyleniyorsa bahçenizi hemen yağmurdan önce ilaçlayın çünkü yağmurdan önceki ilaçlama yağmurla birlikte gelecek hastalıklardan korur. Yağmur yağdığında ise yağmurdan sonra tekrar ilaçlanmalı çünkü ilk atılan ilaç tik yağı yağmurla birlikte etkisini büyük ölçüde kaybetmiş olur.


BUDAMA VE ŞEKİL VERME

Budamayı eğer kendin bilmiyorsan mutlaka ceviz budamasını bilen birine yaptırın. İlk yıl ekilen fidanlarda sürgünler 15 - 20 cm olunca yan filizler alınarak ahşap vernik dik büyüyen en güzel ve güçlü olanı bırak ve 2 metreyi geçene kadar tek olarak büyüt ve 2 metreyi geçince bir sonraki mart ayında 2 metreden kes ve kestiğin yere sutut yada aşı macunu sür. Kestiğin en iyi dış cephe boyası yerin altından 140 cm ile 2 metre aralığında taçlandır, lider büyürken liderin bir altındaki filzi kopar çünkü lideri zayıf bırakır. Be tavsiyelerin benim bildiklerim, siz yinede ilçe Tarım Müdürlüklerinde tecrübeli Zıraat Mühendisleriyle de görüşün ve bizimle paylaşın.


Emel UĞURLU 0537 815 49 66